20 oktober: World Evidence-Healthcare Day

17/10/2024
Blog Image

Naar aanleiding van de World Evidence-Based Healthcare Day (EBHC) op 20 oktober, vestigt Evikey, het Belgische netwerk voor Evidence-Based Practice (EBP), de aandacht op het belang van betrouwbare informatiebronnen en onderstreept het dat België een voorbeeldrol vervult op het gebied van EBP. Deze dag biedt een uitstekende gelegenheid om zorgprofessionals te wijzen op de vele beschikbare hulpmiddelen en het gezamenlijke werk van de Belgische actoren in de kijker te zetten.

Het belang van betrouwbare informatiebronnen

EBP combineert drie elementen: wetenschappelijke bevindingen, de klinische expertise van de arts en de voorkeuren van de patiënt. Volgens een enquête uitgevoerd door Cebam in 2022 gaf meer dan 90% van de Belgische zorgverleners aan op de hoogte te zijn van EBP en nood te hebben aan begrijpelijke, beknopte en gecentraliseerde informatie, die aangepast is aan de Belgische context.

Gevarieerde, betrouwbare en toegankelijke bronnen in België!

Het Evikey-netwerk biedt een ruime waaier aan bronnen voor de zorgprofessionals. De meeste daarvan zijn gratis beschikbaar.

  •  ebpracticenet: het EBP-disseminatieplatform dat gevalideerde praktijkrichtlijnen en andere EBP-informatiebronnen aanbiedt in een point-of-care-formaat.
  • CDLH (Cebam Digital Library for Health): deze digitale bibliotheek biedt tal van kwalitatieve EBP-informatiebronnen aan. Het ontwikkelde ook de Cebam Evidence Linker (CEL), die zorgt voor de integratie van point-of-care-informatie in het elektronisch medisch dossier (EMD) van huisartsen en kinesitherapeuten. De CEL is ook beschikbaar voor logopedisten en diëtisten.
  • Minerva: een tijdschrift voor EPB dat een kritische duiding brengt van relevante publicaties uit recente internationale literatuur.
  • WOREL: ontwikkelt en verspreidt praktijkrichtlijnen voor zorgverleners in de eerste lijn.
  • Cebam opleidingen: cursussen om zorgverleners op te leiden in EBP.

Naast de bronnen van het Evikey-netwerk kunnen zorgverleners ook gebruikmaken van de tools die worden aangeboden door het BCFI (Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie). Het BCFI biedt onafhankelijke, objectieve en op evidentie gebaseerde informatie over geneesmiddelen. Dat doet ze via betrouwbare publicaties zoals het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium, Folia-artikels en gratis, geaccrediteerde e-learnings.

Samenwerken om de praktijk te verbeteren

In België werken verschillende actoren samen om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren via EBP: naast expertisecentra (KCE, ebpracticenet, Cebam, CDLH, WOREL, Minerva) en beleidsmakers (via het RIZIV of de FOD Volksgezondheid) werken ook het BCFI, patiënten- en beroepsverenigingen en ziekenfondsen hieraan mee. Dankzij deze samenwerking, heeft EBP een steeds grotere impact in België. Evikey is ook regelmatig aanwezig op belangrijke events om kennis en expertise te delen en zich zo nog sterker te profileren op de nationale en internationale scène.

Conclusie

Evikey blijft zich inzetten voor een gezondheidszorg die gebaseerd is op wetenschappelijke evidentie, klinische expertise en aangepast is aan de behoeften van de patiënt. De World Evidence-Based Healthcare Day is de perfecte gelegenheid om deze inzet te onderstrepen. Dat doet Evikey graag door alle beschikbare bronnen en de samenwerking van haar partners in de kijker te zetten. Zo drukt Evikey haar stempel op het Belgische zorglandschap.