Revalidatie: een overzicht van Nederlandstalige Cochrane samenvattingen
11/12/2024
Revalidatie: een overzicht van Nederlandstalige Cochrane samenvattingen
Bij veel aandoeningen zet men revalidatie-oplossingen in om te herstellen of beter te kunnen functioneren. Soms zijn dit farmacologische oplossingen. Voor andere aandoeningen is dat echter niet haalbaar en misschien zelfs niet wenselijk. Maar wat zegt de wetenschap over revalidatie? We doken in de Cochrane literatuur en haalden een drietal reviews boven.
Welke behandelingen helpen bij het herstel na een gebroken enkel bij volwassenen
Een gebroken enkel is een van de meest voorkomende botbreuken. Soms is een operatie nodig om het gebroken bot te herstellen en soms heeft de enkel alleen een paar weken steun nodig om te genezen. Er bestaan verschillende behandelingen om de beweging of spierkracht van de enkel, of allebei, te verbeteren. De enkel vroegtijdig belasten of een enkelverband kunnen een beetje helpen bij het herstel. Er is niet genoeg bewijs om te weten hoe goed oefeningen helpen bij het herstel. Lees hier de volledige samenvatting.
Niet-farmacologische interventies voor het verbeteren van taal en communicatie bij mensen met primaire progressieve afasie
Primaire progressieve afasie (PPA) leidt tot een achteruitgang in spreken en communiceren. Er is geen behandeling die PPA kan genezen. Er bestaan echter verschillende vormen van hersenstimulatie en taaltraining, maar we weten niet of deze ook helpen. Het bewijs hierover is beperkt en bovendien van slechte kwaliteit. Lees hier de volledige samenvatting.
Ziekte-onderdrukkende medicijnen voor progressieve multiple sclerose
Multiple sclerose wordt veroorzaakt door ontstekingen van de hersenen en de wervelkolom als gevolg van een verstoring van het immuunsysteem. Dat geeft geleidelijk klachten als vermoeidheid, pijn, spierkrampen en vermindering of verlies van gevoel en kracht in delen van hun lichaam. Hoewel multiple sclerose niet te genezen is, kunnen zogenaamde ziekte‐onderdrukkende medicijnen de frequentie van opflakkeringen verminderen en de achteruitgang vertragen of uitstellen. Langdurig gebruik van rituximab en interferon bèta‐1b vermindert lichtjes het aantal mensen dat een opflakkering krijgt. Maar veel van deze medicijnen hebben wel bijwerkingen waardoor mensen vaker stoppen met deze behandeling. Lees hier de volledige samenvatting.