Vakantieproblemen: een overzicht van Nederlandstalige Cochrane samenvattingen

13/08/2024
Blog Image

Nee, de zomer is nog niet voorbij. Er worden nog steeds vakanties geboekt. En bij vakanties horen jammer genoeg ook regelmatig problemen, van kwallenbeten over reisziekte tot bloedklonters bij vliegreizen. Die problemen en hun mogelijke oplossingen werden in een aantal Cochrane reviews nagekeken en de samenvattingen van die reviews zijn nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Antihistaminica tegen reisziekte

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012715.pub2/full/nl#CD012715-abs-0020

De meeste vakanties beginnen met een reis. Misschien met een schip of een vliegtuig en bijhorende bewegingen die reisziekte veroorzaken.

We ontdekten dat bij volwassenen die gevoelig zijn voor reisziekte, antihistaminica het risico op symptomen hiervan waarschijnlijk verminderen in vergelijking met placebo (schijnbehandeling).
We ontdekten ook dat in vergelijking met placebo, antihistaminica iemand eerder slaperig maken.

We hebben geen onderzoeken gevonden die hebben onderzocht of antihistaminica effectief zijn bij de behandeling van reisziekte als deze al is begonnen en er is heel weinig informatie over het effect ervan bij kinderen onder de 18 jaar.

Voor alle andere bevindingen die zijn onderzocht, is er onzekerheid over de werkelijke effecten van antihistaminica in vergelijking met andere (genees)middelen, en over andere bijwerkingen en effecten op lichaamsfuncties (zoals hartslag of maagbewegingen).

Steunkousen om diepveneuze trombose (DVT; bloedklonters) te voorkomen bij vliegtuigpassagiers 

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004002.pub4/full/nl#CD004002-abs-0016

Dit literatuuroverzicht bevat 12 studies (2918 deelnemers) en we konden de gegevens van negen studies combineren met een totaal van 2637 deelnemers (up‐to‐date tot april 2020). Bijna de helft van de deelnemers werd willekeurig toegewezen aan het dragen van steunkousen tijdens een vlucht van minstens vijf uur, terwijl de andere helft geen steunkousen droeg.

Geen van de passagiers ontwikkelde een DVT met klachten (langzaam ontwikkelende pijn in de benen, zwelling en verhoogde temperatuur) en er werden geen ernstige gebeurtenissen gemeld (een bloedstolsel in de longen (longembolie) of overlijden). Passagiers werden na de vlucht zorgvuldig onderzocht om eventuele problemen met de bloedcirculatie in hun benen op te sporen, zelfs als ze zelf geen problemen hadden opgemerkt.

Het dragen van steunkousen leidde tot een grote vermindering van DVT zonder klachten onder vliegtuigpassagiers vergeleken met degenen die geen steunkousen droegen. Dit risico in DVT zonder klachten daalt van enkele tientallen per 1000 passagiers zonder steunkousen naar 2 of 3 per 1000 met steunkousen. Mensen die steunkousen droegen, hadden minder zwelling in hun benen (oedeem) dan mensen die ze niet droegen. Minder passagiers ontwikkelden oppervlakkige veneuze trombose wanneer ze steunkousen droegen dan wanneer ze geen steunkousen droegen. Niet alle onderzoeken meldden mogelijke problemen met het dragen van kousen, maar in de onderzoeken die dat wel deden, zeiden de onderzoekers dat de kousen goed werden verdragen, zonder problemen.

Interventies voor de symptomen en verschijnselen als gevolg van kwallenbeten 

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009688.pub3/full/nl#CD009688-abs-0009

We eindigen op het strand. Je loopt gezellig door het zand, blik op de einder met die mooie zonsondergang en voor je het weet, trap je op een kwal. En dat kan lelijk steken. Wat dan begonnen?

In de onderzoeken vonden we zowel warme als koude behandelingen. De onderzoeken keken naar het effect van de behandelingen op het verminderen van pijn. Op de plaats van de beet werd warmte aangebracht met een warm kompres of heet water. Koude werd toegepast met ijskompressen of cold packs. Andere behandelingen bestonden uit: zoet water, zeewater, Sting Aid (een commercieel product), Adolph's vleesvermalser (papaïne, een enzym dat aanwezig is in papaja), isopropylalcohol, ammoniak, verwarmd water, azijnzuur, of natriumbicarbonaat. Bij sommige van deze behandelingen werd ook azijn op de plaats van de steek aangebracht
In deze onderzoeken is het onduidelijk of een van de geëvalueerde behandelingen de pijn van een kwallenbeet vermindert of stopt, of andere voordelen biedt.

De bevindingen in dit overzicht zijn trouwens alleen relevant voor steken van een klein aantal kwallensoorten in Australië, Maleisië en Hawaï (VS).
Deze bevindingen mogen daarom niet worden gebruikt om te beslissen over behandelingsopties voor andere soorten kwallen.