Diabeze: het JBI Evidence Implementation Framework toegepast op een Belgische, klinische setting

09/10/2024
Blog Image

Eind 2022, begin 2023 onderzochten we hoe het zelfmanagement van diabetes bij oudere bewoners kon worden verbeterd in een Belgisch bejaardentehuis. Dit onderzoek kreeg de naam Diabeze mee.

In deze studie wilden we het JBI Evidence Implementation Framework testen in een klinische setting in België om te zien of dit framework als houvast tijdens een implementatie kan gebruikt worden. We zochten contact met het werkveld en gingen samen op weg met een topic van hun keuze. De resultaten zijn mooi, zoals u in de abstract van de studie kunt lezen.

Onderzoek bij diabetes

Diabetes is een veel voorkomende chronische aandoening met aanzienlijke comorbiditeit. De incidentie neemt toe, maar een derde van de patiënten met diabetes weet niet dat ze de ziekte hebben. De behandeling van diabetes vereist een multifactoriële aanpak. Behandelingsrichtlijnen voor diabetes raden aan om patiënten te betrekken bij het monitoren van hun conditie, omdat ondersteund zelfmanagement de dagelijkse glykemische controle verbetert.

JBI Evidence Implementation Framework

Dit evidence implementatieproject maakte gebruik van het JBI Evidence Implementation Framework, dat drie fasen volgt. In de eerste fase worden het veranderingsgebied, de rol van de belanghebbenden, de praktijkcontext en de bereidheid tot verandering onderzocht. In de tweede fase wordt een nulmeting uitgevoerd om de huidige praktijk te vergelijken met de beste praktijk. Vervolgens worden er strategieën geïmplementeerd om gebieden aan te pakken die niet voldoen aan de best practice. In de derde fase wordt een follow-up audit uitgevoerd om veranderingen in de praktijk te evalueren.

Resultaten

Bij aanvang was de naleving van zes criteria 0%, van twee criteria was de naleving lager dan 50% en slechts 49% van de gezondheidswerkers was bekend met de procedure voor de behandeling van hypoglykemie. Tot de verbeterstrategieën behoorde het creëren van bewustzijn onder gezondheidswerkers. Bij de opvolgingsaudit verbeterde één criterium van 0% naar 100%, drie criteria verbeterden van 0% naar 85%, twee criteria bereikten de drempel van 50% naleving en één criterium bereikte 19%..

Dit project verbeterde het zelfbeheer van diabetes bij ouderen die in een Belgisch bejaardentehuis wonen.

Een bruikbaar framework

Het Framework en de bijhorende begeleiding passen binnen de werking van JBI Belgium en zullen daarvoor ook gebruikt worden. Waar nodig zal dit proces worden aangevuld met andere modellen zoals een determinantenmodel om barrières in kaart te brengen of een evaluatiemodel om de indicatoren op te volgen. Dit zullen we doen volgens de noden van de context en de complexiteit van de te implementeren richtlijn of aanbeveling.

Lees het volledige artikel hier: JBI Evidence Implementation (lww.com)